WoCom kleurt sociale woonwijk groen

Primeur: slimme groene daken in Helmond West, beter voor bewoners én milieu

De Helmondse volksbuurt heeft een primeur te pakken. Helmond West is de eerste wijk in Nederland waar groene daken planmatig worden aangebracht op hellende daken van bestaande woningen. Slimme groene daken, want om de zonnepanelen heen zijn kratjes vol plantjes en kruiden geplaatst. Tussen dat groen staan insectenhotels en in het dak zitten vogel- en vleermuiskasten. Daardoor wekken de daken niet alleen energie op, maar verbeteren ze de biodiversiteit en voorkomen ze wateroverlast en hittestress. Ook aan de binnenkant is er volop verduurzaamd. Naast een nieuwe badkamer, toilet en keuken kregen de woningen een hybride warmtepomp en betere isolatie.

Halverwege het groot onderhoud aan 46 sociale huurwoningen in en rond de 1e Haagstraat kijkt woCom tevreden terug op de eerste werkzaamheden. Samen met bewoners, onderhoudsbedrijf Knaapen, ROEF en de gemeente Helmond maakt ze er een straatfeest van. Met groene gebakjes en een heerlijke kop erwtensoep. Waar het eerste woonblok al frisgroen kleurt in een mager winterzonnetje, blok 2 nog in de steigers staat, wordt bij een derde blok de dakisolatie aangebracht.

Lagere energierekening huurders
“Ja, groot onderhoud is bij woCom groen onderhoud geworden”, vertelt een trotse Barry van der Eijk, die als projectleider enthousiast is over de groene daken. WoCom is nauw betrokken bij de wijk. Dat gaat verder dan alleen het bouwen, onderhouden en verhuren van de sociale huurwoningen. “We steken ook sterk in op het verduurzamen van ons woningbezit. Helmond West is best een versteende wijk. We vinden het belangrijk meer natuur en meer groen in de stad toe te voegen. En hoe mooi is dat als we dat op daken kunnen doen. Daarnaast werkt het extra isolerend, dus het zorgt ervoor dat we, samen met al onze andere maatregelen, de energierekening van onze huurders kunnen verlagen.”

Slim modulair systeem
Groene daken zijn niets nieuws. Die van ROEF zijn wel anders. “We hebben bij elk stukje materiaal nagedacht hoe we de impact voor het milieu zo klein mogelijk konden houden. En door het modulaire systeem passen ze op bijna elke woning. Daar wekken ze energie op en brengen ze meer groen in de straat”, vertelt bedenker Rob Pittens van de KnaapenGroep uit Son en Breugel. ,,We hebben het eerst geprobeerd in kleinere projecten. Omdat dat hartstikke goed beviel, was het tijd voor de volgende stap. Mooi dat woCom zo enthousiast is dat ze het in deze wijk wilde toepassen.”

Natuurlijke aanwinst voor elke wijk
Ook wethouder Gaby van den Waardenburg, die verantwoordelijk is voor Stedelijke Ontwikkeling, Wonen en Grondzaken in Helmond, kijkt tevreden omhoog. Mede door de subsidie van de gemeente kon de woningcorporatie hier net dat groene stapje extra doen. “Ze zijn een natuurlijke aanwinst voor elke wijk”.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×