Brandveiligheid

Brand? Liever voorkomen dan blussen

Wist u dat de brandweer zo’n 6.000 keer per jaar uitrukt voor een woningbrand? Rond de 35 mensen per jaar overleven de vuurzee niet. U moet er toch niet aan denken! Nou, misschien juist wel. Want met eenvoudige maatregelen sluit u al behoorlijk wat risico’s uit. Ontstaat er toch brand, dan is het wel fijn als de rookmelders in huis u waarschuwen en als u weet hoe u zichzelf en uw huisgenoten in veiligheid brengt.

Veel branden ontstaan door onvoorzichtig menselijk handelen. Een wasdrogerfilter die niet schoongemaakt wordt, een oude televisie op stand-by, een sigarettenpeuk op de bank, een laptop op bed, onvoorzichtigheid tijdens het koken: het kan allemaal resulteren in brand. En helaas kan een klein brandje binnen enkele minuten uitgroeien tot een levensgevaarlijke brand.

Hoe kunt u brand voorkomen?

  • Veel branden ontstaan door koken en roken. Door niet binnen te roken – zeker niet in bed – sluit u risico’s uit. Laat een asbak een nachtje staan voordat u hem leegt. Laat de gasslang van uw fornuis vervangen als de houdbaarheidsdatum nadert. Vlam in de pan? Zet dan onmiddellijk de warmtebron en de afzuigkap uit. Doof vlam in de pan met een passende deksel (nooit met water) en ga vooral niet rennen met een brandende pan!
  • Vervuilde wasdroger- en afzuigkapfilters zijn belangrijke brandveroorzakers. Reinig het filter van uw wasdroger daarom na elk gebruik en maak het filter van de afzuigkap regelmatig schoon. Maak ook apparaten als de broodrooster, de frituurpan en de stofzuiger regelmatig schoon. En controleer uw stopcontacten: zit er om een van de gaatjes een geel of bruin schroeirandje? Dan is er iets mis.
  • Zorg voor voldoende afstand tussen lampen en brandbaar materiaal, zoals gordijnen en meubels. Blijf altijd in de buurt bij brandende kaarsen, en houd ze uit de buurt van kleine kinderen of brandbare spullen.
  • Elektriciteitsdraden kunnen overbelast raken door verkeerd gebruik en zo zorgen voor brand. Rol een kabelhaspel bij gebruik altijd helemaal af (ook bij de stofzuiger) en zet geen stoel, kast of meubel op een snoer. En koppel niet meerdere stekkerdozen aan elkaar.
  • Zet al uw apparaten echt uit (niet alleen op stand-by) als u het huis verlaat of gaat slapen. Laad uw smartphone, tablet of laptop alleen op als u er zelf bij bent (dus niet als u slaapt) en trek de stekker eruit als ze vol zijn.
  • Doe de voordeur ’s nachts op slot, maar zorg er wel voor dat de sleutel op een vaste plaats in de buurt van de deur ligt of hangt. U wilt bij brand wel snel naar buiten kunnen.

Rookmelders en de vluchtroute

Goed werkende rookmelders die op de juiste plaats hangen redden echt levens. ’s Nachts merken mensen de brand namelijk vaak niet of pas te laat op. Plaats op iedere verdieping minstens één rookmelder, zo hoog mogelijk in de ruimte waar de vluchtroute vanuit de verste (slaap)kamer langs gaat. Als de rookmelder afgaat, heeft u ongeveer 3 minuten om uw huis te verlaten. Over die vluchtroute: zorg dat iedereen die in huis woont die route kent en spreek een plaats buiten het huis af waar iedereen zich bij brand verzamelt. Oefen ook af en toe. Samen, met een blinddoek om.

Wat als er toch brand is?

Een klein brandje kunt u zelf blussen met bijvoorbeeld een blusdeken. Is de brand groter of is er veel rook, waarschuw dan uw huisgenoten, verlaat de ruimte en sluit de deur. Verlaat het huis via de meest veilige route (neem nooit de lift) en blijf laag bij de grond. Bel buiten 112 en waarschuw buren. Zodra de brandweer komt, kunt u aangeven waar de brand is, wat er brand en of er nog mensen of dieren in de woning zijn.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×