Ga naar de inhoud

De 13 woningcorporaties in Zuidoost-Brabant, waaronder woCom, hebben een gezamenlijk beleid om ongewenst huurdersgedrag tegen te gaan. Dit betekent dat voor alle huurders in de regio dezelfde regels gelden. Zo werken we aan een betere leefomgeving voor huurders én omwonenden.

Dankzij de gezamenlijke aanpak kunnen we gegevens delen over huurders die overlast hebben veroorzaakt. Hierbij volgen we strikte regels voor de zorgvuldige behandeling van gegevens.

Nieuwe kans?

Ex-huurders die eerder problemen veroorzaakten, kunnen na verloop van tijd of onder bepaalde voorwaarden opnieuw in aanmerking komen voor een woning. 

In onze folder vindt u een overzicht van het beleid, duidelijk weergegeven met illustraties.

Meer informatie?

Op de website Wooniezie.nl vindt u meer informatie over het beleid ongewenst huurdersgedrag. En hieronder, bij de veel gestelde vragen.

Folder ongewenst huurgedrag 

De huurder kan 3 jaar lang geen woning bij de 13 woningcorporaties huren.
Dat staat in het beleid ongewenst huurdersgedrag. De uitgezette huurder wordt geblokkeerd in Wooniezie, de website waar de 13 Zuidoost-Brabantse woningcorporaties hun woningen aanbieden.

Pas na 3 jaar maken ex-huurders weer kans op een nieuwe huurwoning (of soms eerder als er bepaalde afspraken zijn gemaakt). Bij sommigen komt dan pas het besef dat ze het anders moeten doen.

Daar zorgt het beleid ongewenst huurdersgedrag voor. We willen onze huurders zo prettig mogelijk laten wonen. Daarom willen wij ongewenst huurdersgedrag zoveel mogelijk voorkomen en aanpakken. Huurders die zich niet aan afspraken houden, worden aangepakt. In het ergste geval worden zij de woning uitgezet.

Er zijn 5 soorten ongewenst huurdersgedrag waarvoor we gezamenlijk beleid hebben gemaakt:

  1. voortdurende overlast (denk aan vernieling, te veel of te hard lawaai maken, troep achterlaten en alcohol- en drugsgebruik op openbare plaatsen)
  2. agressief gedrag (of gedrag waardoor je jezelf of anderen in gevaar brengt)
  3. woonfraude, zoals bijvoorbeeld hennepteelt en illegale bewoning
  4. flinke huurschulden
  5. overige fraude (zoals de verkeerde informatie doorgeven aan de woningcorporatie)