Ga naar de inhoud

Binnekort leest u hier nog meer veelgestelde vragen en antwoorden over de toekomst van de flats in Houtsdonk.

Staat u vraag er niet bij? Stuur uw vraag dan gerust naar communicatie@wocom.nl.

WoCom heeft drie toekomstscenario's voor de flats onderzocht. Ten eerste is er de optie van renovatie, waarbij de bestaande woningen worden verbeterd om een hoger wooncomfort en betere energieprestaties (energiezuinigheid) te bereiken. De tweede optie is transformatie, waarbij de flats volledig worden omgebouwd naar aangepaste woningen. Tot slot is er de optie van sloop en nieuwbouw, waarbij de huidige flats worden gesloopt en vervangen door moderne, nieuwe nultreden woningen. Dit biedt de kans om de leefomgeving te vernieuwen en te verbeteren, met aandacht voor comfort en duurzaamheid.

In de afgelopen jaren heeft woCom verschillende onderzoeken uitgevoerd om de bouwtechnische staat van de flats, de energieprestaties en het wooncomfort te beoordelen. Dit omvatte onder andere een wijkschouw, waarin de fysieke staat van de woningen en de omgeving werd geanalyseerd. Ook is er de afgelopen jaren een enquête geweest over het wonen in de wijk Houtsdonk. Daarnaast hebben we systematisch de klachten van bewoners bijgehouden om inzicht te krijgen in hun ervaringen en zorgen. Deze gegevens hebben ons geholpen bij het ontwikkelen van passende verbeterplannen waarbij we hebben gekeken naar het waarborgen van een goede leefomgeving voor alle bewoners.

De flatgebouwen zijn zowel qua gebruikskwaliteit als technische staat aan vervanging toe. Dat moet sowieso vóór 2050 gebeuren, omdat ze dan aan het einde van hun levensduur zijn. Er is een aantal redenen dat het vervroegen van sloop/nieuwbouw de voorkeur heeft boven renovatie of transformatie:

  • Door nieuwe afspraken en (aankomende) regelgeving is de verhuur van corporatiewoningen met energielabel E, F of G na 2028 in veel gevallen ongewenst. Dit vraagt om eerder aanpakken van de HeBoMa flats.
  • We kunnen woningen bouwen die voldoen aan de laatste bouwvoorschriften als het gaat om bouwtechnische kwaliteit, levensduur en wooncomfort.
  • Het scenario scoort hoogt op belangrijke factoren zoals levensloopbestendigheid, energieprestatie en financiële duurzaamheid.
  • Het biedt kansen om meer woningen te bouwen die beter aansluiten bij de gewenste woningtypes voor verschillende doelgroepen.
  • Daarmee sluit het ook het beste aan op de toekomstige ontwikkeling van Houtsdonk als een buurt waar verschillende doelgroepen wonen, van starters tot senioren.

 

Tot het einde van het jaar gaan we inventariseren wat de interesse van bewoners is voor hun toekomstige woonsituatie. Welke bewoners hebben bijvoorbeeld interesse in een nieuwbouwwoning in Houtsdonk?
Daarnaast willen we ideeën ophalen over onderwerpen zoals leefbaarheid en veiligheid tijdens de periode waarin bouwwerkzaamheden in Houtsdonk plaatsvinden. Ook met de Bewonerscommissie Houtsdonk overleggen we over deze onderwerpen. Deze informatie en input helpt ons om in januari 2025 het plan rond het voorkeursscenario verder en meer in detail uit te werken. In maart neemt woCom een besluit over het voorkeursscenario.

We weten pas of de flats gesloopt gaan worden nadat er in maart 2025 een besluit is genomen. De planning is onderdeel van het toekomstplan voor de flats dat we nog verder uitwerken. Als we besluiten de flats te slopen zal dat in ieder geval niet voor 2028 zijn.

Helmond groeit de komende jaren flink naar een stad met 115.000 inwoners in 2040. Om te zorgen dat ook Houtsdonk mee kan groeien, hebben gemeente Helmond en woCom een Ruimtelijk Ontwikkelingsplan (ROP) opgesteld voor Houtsdonk. In dit plan zijn de wensen voor de vernieuwing van de buurt uitgewerkt.
In verschillende gesprekken en bijeenkomsten hebben bewoners en ondernemers meegedacht over de toekomst van Houtsdonk. Streven is dat Houtsdonk voor nu én in de toekomst een fijne en gezonde plek blijft om te wonen, werken en verblijven.
Het plan is in juli 2023 vastgesteld door de gemeenteraad van Helmond.

Op de locatie naast de voetbalvelden van HVV onderzoekt woCom de mogelijkheden voor nieuwbouw. Het gaat om ca. 70 tot 80 sociale huurwoningen die energiezuinig, duurzaam, levensloopbestendig en betaalbaar zijn. Zowel gelijkvloerse woningen (nultredenwoningen) als appartementen voor verschillende doelgroepen, zoals senioren en starters.
De andere plannen voor nieuwbouw in Houtsdonk zijn nog niet uitgewerkt, maar het uitgangspunt is dat het aantal sociale huurwoningen in Houtsdonk in ieder geval gelijk blijft.

In de komende weken gaan we de interesse voor de nieuwbouw in Houtsdonk inventariseren onder de bewoners van de flats. Zo willen we meer zicht krijgen op het aantal geïnteresseerde bewoners en het type woning waar zij interesse in hebben, mochten de flats gesloopt gaan worden.
De plannen voor Houtsdonk zijn gericht op het bouwen van meer verschillende woningtypen voor verschillende doelgroepen, waaronder starters en senioren. Dit zijn allemaal moderne huurwoningen die energiezuinig zijn en veel wooncomfort bieden.
Het kan echter zijn dat niet iedereen een nieuwbouwwoning in Houtsdonk kan vinden die aansluit bij de woonwensen. Daarom is de inventarisatie onder bewoners ook belangrijk.