Ga naar de inhoud

In Houtsdonk verhuurt woCom een groot deel van de woningen: sociale huurappartementen in de flatgebouwen aan de Frans van Bommelstraat en het Wethouder van Deutekomplein én eengezinswoningen in de straten achter de flats.

Op deze pagina leest u veelgestelde vragen en antwoorden over de toekomst van de flats in Houtsdonk.

Staat u vraag er niet bij? Stuur uw vraag dan gerust naar communicatie@wocom.nl.

WoCom heeft drie toekomstscenario's voor de flats onderzocht. Ten eerste is er de optie van renovatie, waarbij de bestaande woningen worden verbeterd om een hoger wooncomfort en betere energieprestaties (energiezuinigheid) te bereiken. De tweede optie is transformatie, waarbij de flats volledig worden omgebouwd naar aangepaste woningen. Tot slot is er de optie van sloop en nieuwbouw, waarbij de huidige flats worden gesloopt en vervangen door moderne, nieuwe nultreden woningen. Dit biedt de kans om de leefomgeving te vernieuwen en te verbeteren, met aandacht voor comfort en duurzaamheid.

In de afgelopen jaren heeft woCom verschillende onderzoeken uitgevoerd om de bouwtechnische staat van de flats, de energieprestaties en het wooncomfort te beoordelen. Dit omvatte onder andere een wijkschouw, waarin de fysieke staat van de woningen werd onderzocht en de omgeving werd geanalyseerd. Ook is er de afgelopen jaren een enquête geweest over het wonen in de wijk Houtsdonk. Daarnaast hebben we systematisch de klachten van bewoners bijgehouden om inzicht te krijgen in hun ervaringen en zorgen. Deze gegevens hebben ons geholpen bij het ontwikkelen van passende verbeterplannen waarbij we hebben gekeken naar het waarborgen van een goede leefomgeving voor alle bewoners.

In 2024 hebben we geïnventariseerd wat de interesse van bewoners was voor hun toekomstige woonsituatie. We hebben bijvoorbeeld gekeken welke bewoners interesse hadden in een nieuwbouwwoning in Houtsdonk.

Daarnaast hebben we ideeën opgehaald over onderwerpen zoals leefbaarheid en veiligheid tijdens de periode waarin bouwwerkzaamheden in Houtsdonk plaatsvinden. Ook hebben we over deze onderwerpen overlegd met de Bewonerscommissie Houtsdonk. Ook hebben we advies gevraagd aan uw huurdersorganisatie HV woCom Helmond

Deze informatie en input hebben ons geholpen om in januari en februari het plan rond het voorkeursscenario verder en meer in detail uit te werken. In maart heeft woCom een besluit genomen over de toekomst van de flats.

 

WoCom heeft de drie toekomstscenario's onderzocht en vergeleken op basis van belangrijke thema's zoals beschikbaarheid, betaalbaarheid, leefbaarheid, duurzaamheid, kwaliteit, veiligheid en energie-efficiëntie. Deze thema's zijn cruciaal voor het wooncomfort van de huurders en het verlagen van energiekosten.

De onderzoeksresultaten zijn vooral bedoeld om ons intern te helpen de beste keuzes te maken voor de toekomst van de flats en de leefomgeving. Hoewel we de volledige resultaten niet kunnen delen, gebruiken we de inzichten om bewoners zo goed mogelijk te informeren over de plannen en de stappen die we willen zetten. De belangrijkste bevindingen worden verwerkt in onze communicatie en tijdens de bewonersbijeenkomsten, zodat jullie begrijpen welke factoren zijn meegewogen en waarom we tot het huidige voorkeursscenario zijn gekomen.

De flatgebouwen zijn zowel qua gebruikskwaliteit als technische staat aan vervanging toe. Dat moet sowieso vóór 2050 gebeuren, omdat ze dan aan het einde van hun levensduur zijn. Er is een aantal redenen dat het vervroegen van sloop/nieuwbouw de voorkeur heeft boven renovatie of transformatie:

  • Door nieuwe afspraken en (aankomende) regelgeving is de verhuur van corporatiewoningen met energielabel E, F of G na 2028 in veel gevallen ongewenst. Dit vraagt om eerder aanpakken van de HeBoMa flats.
  • Een renovatie van de flats levert niet de benodigde kwaliteit op die van belang is voor de toekomstbestendigheid van het complex.
  • We kunnen nieuwe woningen bouwen die voldoen aan de laatste bouwvoorschriften als het gaat om bouwtechnische kwaliteit, levensduur en wooncomfort.
  • Het scenario nieuwbouw scoort hoog op belangrijke factoren zoals levensloopbestendigheid, energieprestatie en financiële duurzaamheid (een doelmatige inzet van geld voor een lange termijn).
  • Het biedt kansen om meer woningen te bouwen die beter aansluiten bij de gewenste woningtypes voor verschillende doelgroepen.
  • Daarmee sluit het ook het beste aan op de toekomstige ontwikkeling van Houtsdonk als een buurt waar verschillende doelgroepen wonen, van starters tot senioren.

 

Met renovatie kunnen we niet het gewenste niveau qua bouwkwaliteit, levensduur, toegankelijkheid (nultreden) en wooncomfort realiseren. Hierbij is onder andere te denken aan energielasten voor de bewoners, wooncomfort (geluid), loopafstanden, aansluiting bij de toekomstige huishoudsamenstelling, uitstraling voor de wijk. Renovatie verhoogt het comfort en de duurzaamheid niet voldoende om aan toekomstige normen en wensen te voldoen. Overigens geldt bij renovatie dat deze zo ingrijpend is dat de bewoners gedurende de werkzaamheden moeten verhuizen.

 

We zijn van plan om de sloopwerkzaamheden en nieuwbouw in fasen uit te voeren om zo de overgang voor bewoners soepel te laten verlopen. Daarbij blijft een planning onzeker omdat het over een lange termijn gaat, waarbij alle (vergunnings)procedures nog moeten worden doorlopen. De fasen:

  • Het proces start met de bouw van een nieuw appartementencomplex met circa 73 sociale huurwoningen op een locatie nabij de huidige flats (we weten nog niet precies waar). Dit levert voordelen op voor het verhuizen van een deel van de bewoners uit de flats die graag in Houtsdonk willen blijven wonen.
  • Naar verwachting start in 2029 vervolgens de sloop van de eerste 116 appartementen aan het Wethouder van Deutekomplein. Daarna vindt op deze locatie nieuwbouw plaats. Beoogd definitief sloopbesluit en ingang sociaal plan is voorzien voor begin 2027.
  • Als deze nieuwbouw klaar is, volgt naar verwachting in 2031 de sloop van de flat aan de Frans van Bommelstraat met 54 appartementen. Daarna volgt ook op deze locatie nieuwbouw. Beoogd sloopbesluit en ingang sociaal plan is hier begin 2029.

De genoemde data zijn onder voorbehoud vanwege de procedures die doorlopen moeten worden. Hierover blijft woCom in contact met de bewoners.

 

De initiële investeringskosten zijn bij sloop/nieuwbouw weliswaar hoger dan bij renovatie, maar het biedt op de lange termijn de meeste voordelen en beste wooncomfort voor de huurders. Bij een renovatie moet er na ca. 30 jaar opnieuw aanzienlijk in het complex moeten worden geïnvesteerd.

Op de locatie naast de voetbalvelden van HVV onderzoekt woCom de mogelijkheden voor nieuwbouw. Het gaat om ca. 70 tot 80 sociale huurwoningen die energiezuinig, duurzaam, levensloopbestendig en betaalbaar zijn. Zowel gelijkvloerse woningen (nultredenwoningen) als appartementen voor verschillende doelgroepen, zoals senioren en starters.
De andere plannen voor nieuwbouw in Houtsdonk zijn nog niet uitgewerkt, maar het uitgangspunt is dat het aantal sociale huurwoningen in Houtsdonk in ieder geval gelijk blijft.

De afgelopen tijd hebben we de interesse voor de nieuwbouw in Houtsdonk geïnventariseerd onder de bewoners van de flats. Zo hebben we meer zicht gekregen op het aantal geïnteresseerde bewoners en het type woning waarin zij interesse hadden.
De plannen voor Houtsdonk zijn gericht op het bouwen van meer verschillende woningtypen voor verschillende doelgroepen, waaronder starters en senioren. Dit zijn allemaal moderne huurwoningen die energiezuinig zijn en veel wooncomfort bieden.
Het kan echter zijn dat niet iedereen een nieuwbouwwoning in Houtsdonk kan vinden die aansluit bij de woonwensen. Daarom is de inventarisatie onder bewoners ook belangrijk.

Het zijn sociale huurwoningen, die voor de laagste inkomens ook zullen worden verlaagd tot de bijbehorende huurgrenzen. Dus 682,96 (prijspeil 2025) euro voor huishoudens met recht op huurtoeslag. Hoewel de huurprijs bij nieuwbouw wat hoger zal zijn dan nu het geval is, wordt het energieverbruik aanzienlijk lager.

De Pronto-flats zijn volgens een heel andere bouwmethoden als de HeBoMa-flats gebouwd en zijn qua technische staat niet te vergelijken. Uit onderzoek blijkt dat renovatie van de HeBoMa-flats niet de benodigde kwaliteit oplevert. Vervangende nieuwbouw resulteert in moderne, kwalitatief goede woningen voor een gevarieerde groep huurders. Dat draagt tevens bij aan een aantrekkelijke woonomgeving in Houtsdonk, een belangrijk doel van het Ruimtelijk Ontwikkelplan (juli 2023).

We willen bewoners goed begeleiden. We nemen nu (maart 2025) een voorlopig sloopbesluit. De komende maanden gaan we in gesprek met de huurdersorganisatie over de inhoud van het sociaal plan voor de HeBoMa bewoners.

Bij een definitief sloopbesluit informeren we alle bewoners via een aangetekende brief. Dan gaat ook het sociaal plan in voor de bewoners. Twee jaar voordat de woningen daadwerkelijk gesloopt gaan worden, gaat het sociaal plan in. De verwachting is (zie ook de fasering) dat deze ingaan op:

  • 2027 voor de flat Wethouder van Deutekomplein
  • 2029 voor de flat Frans van Bommelstraat

Dit sociaal plan is een officieel document waarin afspraken staan die te maken hebben met de sloop van woningen, herhuisvesting en vergoedingen. Het geldt voor alle huurders van woningcorporaties in Helmond wiens woning gesloopt wordt. Zie: sociaal plan sloop
Naast dit sociaal plan krijgt u tijdens huisbezoeken uitgebreide informatie wat er precies gaat gebeuren met uw woning als deze gesloopt wordt.

Ja. Het sociaal plan geeft aan dat bewoner wiens woning gesloopt gaat worden, voorrang hebben bij de toewijzing van een andere huurwoning.

Nadat het sloopbesluit is genomen en het sociaal plan ingaat (2 jaar voordat de woning gesloopt wordt) krijgt u uitgebreide informatie tijdens een huisbezoek. We bespreken dan ook uw wensen voor een andere woning, zoals waar u wilt wonen, in wat voor een soort woning, etc.

WE gaan de komende maanden in gesprek met de huurdersorganisatie over de inhoud van het sociaal plan voor de HeBoMa bewoners. Dit doen we vanuit de basisafspraken en rechten zoals beschreven in het stedelijk sociaal plan bij sloop

U krijgt vanuit het sociaal plan voorrang op een andere woningen. Daarbij kunt reageren op de vrijkomende woningen waar u interesse in heeft. Dit kan dus ook buiten Houtsdonk zijn.

U kunt altijd verhuizen als u dat wenst. De voorwaarden voor het sociaal plan gelden dan nog niet.

Nee u krijgt dan geen verhuisvergoeding.

Nee u krijgt dan, vanuit het sociaal plan, niet voor beiden voorrang op een nieuwe woning. Wel is het reguliere beleid rondom urgentie van toepassing.

Ja u krijgt dan 2x verhuisvergoeding. 

De tijdelijke verhuur start vanaf ingang sociaal plan (dus als het definitieve sloopbesluit is genomen).

Dit wordt in het persoonlijke gesprek toegelicht.

We begrijpen dat u moeite heeft met verhuizen, maar het kan helaas niet anders wanneer het flatgebouw gesloopt worden. We willen u zo goed mogelijk begeleiden bij het verhuizen en helpen bij het vinden van een andere woning in Houtsdonk of elders.

Via de website Wooniezie kunt u het woningaanbod van alle woningcorporaties in de regio Eindhoven en Helmond bekijken en reageren op een woning.

Volgens het sociaal plan sloop krijgt u voorrang op de toewijzing van een andere huurwoning. Een deel van de bewoners uit de flats die in Houtsdonk willen blijven wonen, kunnen terugkomen in de nieuwbouw. We kunnen echter niet garanderen dat alle bewoners kunnen verhuizen naar nieuwbouw in Houtsdonk.

Ja dat kan. Via de website Wooniezie kunt u het woningaanbod van alle woningcorporaties in de regio Eindhoven en Helmond bekijken en reageren op een woning.

We begrijpen dat een verhuizing veel impact heeft. We willen u als bewoner daarom ook helpen en begeleiden bij de verhuizing. Via het sociaal plan is bijvoorbeeld al een verhuiskostenvergoeding opgenomen. Na het definitief besluit over sloop/nieuwbouw, medio mei, willen we het sociaal plan verder uitwerken voor de bewoners in Houtsdonk. In overleg met de huurdersorganisatie kijken we dan naar meer mogelijkheden om u te helpen bij de verhuizing.

Uw huidig huurcontract wordt beëindigd. Voor de nieuwe woning krijgt u een nieuw huurcontract.

De huurprijzen van de nieuwe woningen zullen onder de liberalisatiegrens liggen. Het zijn sociale huurwoningen, die voor de laagste inkomens ook zullen worden verlaagd tot de bijbehorende huurgrenzen. Dus 682,96 (prijspeil 2025) euro voor huishoudens met recht op huurtoeslag. Hoewel de huurprijs bij nieuwbouw wat hoger zal zijn dan nu het geval is, wordt het energieverbruik aanzienlijk lager omdat de woningen veel beter geïsoleerd zijn.

Volgens het sociaal plan sloop heeft u recht op een verhuisvergoeding. 

In de maanden november en december hebben we tijdens een bewonersbijeenkomst en inloopspreekuren, de interesse van bewoners voor hun toekomstige woonsituatie geïnventariseerd. Welke bewoners hebben bijvoorbeeld interesse in een nieuwbouwwoning in Houtsdonk?
Daarnaast hebben we ideeën opgehaald over onderwerpen zoals leefbaarheid, veiligheid en onderhoud tijdens de periode waarin bouwwerkzaamheden in Houtsdonk plaatsvinden. Ook met de Huurdersorganisatie HV woCom Helmond en de bewonerscommissie Houtsdonk hebben we overleg gehad over deze onderwerpen. Deze informatie en input hebben we gebruikt om het plan voor sloop/nieuwbouw verder en meer in detail uit te werken. In maart heeft woCom een voorlopig besluit genomen over sloop/nieuwbouw. Medio mei volgt een definitief besluit waarin we het advies van de huurdersorganisatie meewegen. Daarna willen we ook met de huurdersorganisatie in overleg over het sociaal plan voor Houtsdonk.

Bewoners hebben input kunnen geven over onderwerpen ten aanzien van leefbaarheid, veiligheid en onderhoud tijdens de bouwperiode in Houtsdonk. Ook hebben we de interesse van de bewoners ten aanzien van hun toekomstige woonsituatie geïnventariseerd. Welke bewoners hebben bijvoorbeeld interesse in een nieuwbouwwoning in Houtsdonk? Deze informatie en input hebben we gebruikt om het plan voor sloop/nieuwbouw verder en meer in detail uit te werken.

In maart 2025 heeft woCom een voorlopig besluit genomen over sloop/nieuwbouw van de HeBoMa-flats. Huurdersorganisatie HV woCom Helmond heeft adviesrecht is gevraagd om binnen 6 weken een schriftelijk advies over het besluit in te dienen bij woCom. Dit advies weegt mee als woCom medio mei een definitief besluit neemt.

De huurdersorganisatie heeft namens de bewoners van de HeBoMa-flats adviesrecht op het besluit van woCom. Binnen 6 weken nadat het besluit is genomen, kunnen zij een schriftelijk advies indienen.

Bewoners in Houtsdonk hebben de afgelopen jaren met de gemeente Helmond en woCom meegedacht over het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Houtsdonk dat vorig jaar is vastgesteld door de gemeenteraad. Dat vormt de basis voor toekomstige ontwikkelingen in Houtsdonk.

Nee, de gemeenteraad is niet betrokken in de besluitvorming rond het toekomstscenario voor de flats. In een eerdere fase heeft de gemeenteraad het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan voor Houtsdonk vastgesteld. Dat dient als basis voor de toekomstige ontwikkelingen in de wijk, waaronder de HeBoMa flats.

We informeren de bewoners via diverse kanalen, zoals bewonersbrief, nieuwsbrieven, website. En zorgen we uiteraard ook voor persoonlijke communicatie via inloopspreekuren.   

Twee jaar voordat de woningen daadwerkelijk gesloopt worden, gaat het sociaal plan in. Dit sociaal plan is een officieel document waarin afspraken staan die te maken hebben met de sloop van woningen, herhuisvesting en vergoedingen. Het geldt voor alle huurders van woningcorporaties in Helmond wiens woning gesloopt wordt. Zie: sociaal plan sloop

Het sociaal plan, dat geldt bij sloopprojecten, is er om de belangen en rechten van bewoners te beschermen. 

Als woCom voeren we regelmatig overleg de bewonerscommissie en de huurdersorganisatie. Huurdersorganisatie HV woCom Helmond heeft adviesrecht en hebben we gevraagd om binnen 6 weken een schriftelijk advies over het besluit in te dienen. Dit advies weegt mee als we medio mei een definitief besluit nemen.

Deze groep is opgericht rond het opstellen van het Ruimtelijke Ontwikkelingsplan voor Houtsdonk. De groep is een vertegenwoordiging van alle bewoners in de buurt en heeft met de gemeente Helmond en woCom meegedacht (en blijft dit doen) over het betrekken van bewoners bij de vernieuwing van Houtsdonk. Rondom de plannen voor de flats heeft deze groep geen formele rol, maar uiteraard informeren we hen wel over de plannen en het proces. 

Huurdersorganisatie HV woCom Helmond vertegenwoordigt de belangen van alle huurders van woCom in Helmond. Ook met hen voeren we regelmatig overleg. Ten aanzien van de plannen voor de flats in Houtsdonk heeft de huurdersorganisatie formeel overlegrecht én adviesrecht. WoCom kan alleen gemotiveerd afwijken van dit advies.

In de bewonerscommissie zitten zeven bewoners. Drie van hen (waaronder de voorzitter) zijn ook vertegenwoordigd in de huurdersorganisatie HV woCom Helmond.

Totdat de flats gesloopt worden, zullen we noodzakelijke reparaties en onderhoud uit blijven voeren.

We hebben goede ervaring met partijen die leegkomende woningen tijdelijk verhuren om leegstand te voorkomen. 

Hoe de flats eruit komen te zien wordt nog uitgewerkt. 

Hoe de flats eruit komen te zien wordt nog uitgewerkt.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Daarom organiseren we inloopspreekuren op elke woensdag van 11.15 tot 12.15 uur in de Westwijzer.

En op de maandagen 24, 31 maart en 7 april van 12.00-13.00 uur in de buurtkamer in Houtsdonk.

Helmond groeit de komende jaren flink naar een stad met 115.000 inwoners in 2040. Om te zorgen dat ook Houtsdonk mee kan groeien, hebben gemeente Helmond en woCom een Ruimtelijk Ontwikkelingsplan (ROP) opgesteld voor Houtsdonk. In dit plan zijn de wensen voor de vernieuwing van de buurt uitgewerkt.
In verschillende gesprekken en bijeenkomsten hebben bewoners en ondernemers meegedacht over de toekomst van Houtsdonk. Streven is dat Houtsdonk voor nu én in de toekomst een fijne en gezonde plek blijft om te wonen, werken en verblijven.
Het plan is in juli 2023 vastgesteld door de gemeenteraad van Helmond.