Susan is alleenstaand en kon in het verleden de zorg voor haar kinderen moeilijk met werk combineren. Dankzij het werk- en ontwikkelprogramma Sterk aan het Werk is ze na tien jaar terug op de arbeidsmarkt. De komende maanden werkt ze bij woCom en krijgt ze begeleiding vanuit Sterk aan het Werk.
Eerste aanspreekpunt
Sterk aan het Werk is een initiatief van Driessen Foundation. Dit traject geeft alleenstaande moeders met een bijstandsuitkering de kans om weer aan het werk te gaan. WoCom is één van de betrokken organisaties die een werkplek biedt binnen dit traject. Susan werkt in het team ‘Klant & Service’, in een functie die speciaal voor haar is gecreëerd. Zo heeft ze taken vanuit de functies klantenservicemedewerker en gastvrouw.
Susan: “Ik ben het eerste aanspreekpunt voor huurders, woningzoekenden en bijvoorbeeld aannemers. Via telefoon, mail of de balie komen vragen bij mij terecht. Als ik een vraag niet kan beantwoorden, zoek ik uit welke collega mij kan helpen. Hier merk ik ook al direct mijn groei van de afgelopen maanden. Ik weet steeds vaker het antwoord op een vraag of bij wie ik moet zijn.”
Een positieve impact maken
Sandra (procescoach en buddy van Susan) is blij dat woCom deelneemt aan Sterk aan het Werk: “Wij zijn benaderd om mee te doen en ik was na het gesprek direct enthousiast. Als maatschappelijke organisatie wil je zelf ook positieve impact maken. Bij de buddy-training kregen we uitgebreid uitleg en wisselden we ervaringen met andere werkgevers.”
Afspraken over werktijden
Als echte doener pakte Susan al snel de telefoon op en stond ze mensen te woord. Haar eerdere werkervaring in een callcenter kwam hierbij goed van pas. Ook haar vrijwillige functie bij Stichting Leergeld hielp haar om snel te wennen aan het werkritme.
Toch is een vrijwillige baan vrijblijvender, bij een kantoorbaan zijn duidelijke afspraken nodig. Sandra: “Omdat Susan alleen de zorg voor haar kinderen draagt, hebben we goede afspraken gemaakt. Ze begint en eindigt op een ander tijdstip, omdat haar dochter een verstandelijke beperking heeft en hierdoor extra zorg nodig heeft. Ik vond het belangrijk dat er een goede balans zit tussen haar werk- en privésituatie.”
Goede begeleiding
Elke twee weken bespreekt Susan haar groeipad met haar jobcoach. Hij adviseert ook over andere zaken, zoals contracten en hoe om te gaan met toeslagen. Dit ontzorgt werkgevers ook bij bepaalde taken. Sandra: “Fijn om te zien dat deelnemers zo goed worden begeleid tijdens het traject. Ik heb weinig omkijken naar Susan en zie haar wekelijks groeien. Ik raad iedere werkgever aan om mee te doen. Het is een aanvulling voor je team en je helpt iemand écht vooruit.”