Ongeveer 7.000 woningen krijgen moderne rookmelders
WoCom investeert in brandveiligheid
Vanaf 1 juli 2022 is het in woningen wettelijk verplicht om goedgekeurde rookmelders te hebben hangen. Gelukkig hoeft u daar als huurder niet zelf voor te zorgen: dat gaat woCom voor u doen. “Een enorme operatie”, vertelt Richard van den Broek, medewerker Informatie en Planning bij woCom. “Het gaat om zo’n 7.000 woningen waar we rookmelders laten plaatsen.” Vandaar dat woCom nu al bezig is met de voorbereidingen, samen met Elektrotechnisch buro J. Saasen B.V. uit Mierlo, die we hebben geselecteerd voor de uitvoering van deze operatie.
Woningen die sinds 2003 zijn gebouwd, hebben al rookmelders die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Ook woningen die voor 2003 gebouwd zijn, krijgen nu op iedere verdieping met verblijfsruimtes een goed werkende, moderne rookmelder. Een goede zaak, vindt Richard: “Bij woCom voelen we ons verantwoordelijk voor de veiligheid van al onze huurders en het is natuurlijk niet zo dat een brand onderscheid maakt tussen oudere en nieuwere woningen.” Peter van der Horst, medewerker Preventie bij de Brandweer Brabant Zuidoost erkent het belang van rookmelders: “Rookmelders redden echt levens. Ze maken mensen wakker als er brand is in huis.”
Welkome herrie
Veel branden ontstaan als mensen slapen. “Elektrische apparaten staan in de top 3 van veroorzakers van brand”, vertelt Peter. “Door kortsluiting, opladers van accu’s in het stopcontact, vuil in filters van een droger of afzuigkap. Daarnaast gebeurt het nog weleens dat iemand met een brandende sigaret in slaap valt.” Het is altijd beter brand te voorkomen en het juiste onderhoud of gebruik van elektrische apparaten kan daar al bij helpen. Gaat het toch mis, dan maken rookmelders flinke herrie als er rook bij in de buurt komt. “Al binnen twee minuten nadat een brand in de buurt is ontstaan”, weet Peter. “Dat is belangrijk, want zonder de herrie van een rookmelder, merken mensen de brand vaak niet op en raken ze bewusteloos.”
Zonder kosten voor huurders
Na een zorgvuldige selectie heeft woCom gekozen voor rookmelders met een lithium batterij die 10 jaar meegaat. De fabrikant geeft 10 jaar garantie op de rookmelders. De batterij kan niet vervangen worden, dus als de batterij ermee ophoudt, moet de rookmelder vervangen worden. “Ook daarvoor zorgen wij”, zegt Richard. Het kost onze huurders helemaal niets om een rookmelder in huis te krijgen, alleen wat tijd om de monteur toe te laten om de rookmelder(s) te laten plaatsen. Richard: “Die maakt daarvoor vooraf een afspraak, kijkt wat de beste plek is voor de rookmelders en plaatst ze daar. In de meeste gevallen met geschikte montagelijm. De monteur maakt dan foto’s van de geplaatste rookmelders, geeft informatie over de werking ervan en vraagt een handtekening van de huurder om zo zijn en onze administratie in orde te brengen. Hangt er al een rookmelder, dan vervangt de monteur die toch voor een nieuwe, die dus weer zeker 10 jaar meegaat.”
Uw medewerking
Bij zo’n 7.000 woningen gaat het om ongeveer 16.500 rookmelders, schat Richard. De aannemer start in de tweede week van januari met het plaatsen ervan. “Dat betekent dat de monteurs er 660 per week moeten plaatsen om in juli 2022 klaar te zijn”, heeft Richard berekend. “Dat zijn er 132 per dag.” WoCom klaart deze klus graag samen met u. Het is fijn als er iemand thuis is op het moment dat de monteur langs komt. Voor uw eigen veiligheid. Iedere huurder krijgt tijdig een brief over de plaatsing van de rookmelders, maar omdat de operatie maanden in beslag neemt, kan dat nog even duren. Tot die tijd: blijf gezond en blijf veilig.
Meer tips over brandveiligheid leest u hier.
Bekijk hier de veelgestelde vragen.