Unieke samenwerking woningcorporaties en zorgpartijen

’Helmond loopt voorop in veiligheid’

Ieder jaar zijn vele ouderen het slachtoffer van een inbraak, doordat een sleutelkluisje bij de voordeur wordt opengebroken. Ook in Helmond neemt het aantal inbraken toe, met veel schade, overlast en vooral gevoelens van onrust en onveiligheid bij inwoners als gevolg. Na de zoveelste inbraak was de maat vol bij de gemeente Helmond. Zij ging met politie, woningcorporaties en zorgorganisaties om tafel. Met resultaat. Na een succesvolle pilot zetten zij nu vol in op veilige, digitale sloten. Een samenwerking die uniek is in Nederland, omdat de corporaties en zorgpartijen Savant en de Zorgboog één systeem gaan toepassen bij alle Helmondse wooncomplexen waar zorg wordt aangeboden.

De Helmondse corporaties starten met het terugdringen van sleutelkastjes door de centrale toegangsdeuren van tientallen wooncomplexen, waar ouderen zorg aan huis krijgen, te voorzien van digitale sloten. Ook wordt ingezet per huisadres een dergelijk slot te monteren. Nu is dit vaak nog een regulier slot in combinatie met een sleutelkastje. “Onze cliënten zijn vaak niet in staat om zelf de deur te openen”, vertelt Ine Eijdems, directeur Wijkzorg en Wijkverpleging bij de Zorgboog. “Daarom stoppen ze hun huissleutel in het kluisje naast de voordeur. Onze zorgverleners kunnen die openen met een code en daarna met de sleutel naar binnen.” Omdat zorgorganisaties Savant en de Zorgboog hiervan dagelijks de gemakken en ongemakken ervaren, dachten zij mee over een nieuw toegangssysteem.

Toegangsdeuren krijgen digitale sloten
Het aantal 75 plussers neemt de komende jaren alleen maar toe. Veel van deze mensen willen en kunnen steeds langer zelfstandig blijven wonen. “Doordat de zorg daar op inspeelt, kunnen ook in onze sociale huurwoningen veel ouderen langer op zichzelf wonen. Zelfstandig wonen betekent ook ‘veilig’ wonen. Daar leveren we als corporaties graag onze bijdrage aan”, aldus Mirjam Kräwinkel, de directeur-bestuurder van woCom die namens de zes woningcorporaties in Helmond spreekt. “De bewoners kunnen nog steeds hun fysieke sleutel gebruiken. Maar door de centrale toegangsdeuren te voorzien van digitale sloten, hoeven de zorgmedewerkers geen honderden sleutels meer te gebruiken.” Straks kunnen zij veiliger, sneller en makkelijker de verschillende gebouwen in. Hiervoor hebben de samenwerkings-partners, na uitvoerig testen bij enkele bestaande wooncomplexen, één systeem uitgekozen dat aan alle strenge voorwaarden voldeed.

Gevoel van veiligheid
Wethouder Harrie van Dijk hoopt dat ook andere maatschappelijke organisaties en hulpdiensten zich aansluiten bij dit unieke initiatief: “Deze samenwerking tussen zorgpartijen, woningcorporaties en gemeente is niet alleen goed met het oog op de te leveren zorg bij mensen thuis, het levert ook een bijdrage aan het verminderen van het aantal inbraken, en het verhogen van een gevoel van veiligheid voor onze Helmondse inwoners.”

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×